Δήλωση & Φορολόγηση Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

dilosi forologia akiniton vrachychronias misthosis
Προσφέρετε το σπίτι σας σε τουρίστες για ολιγοήμερη διαμονή; Τοτε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει! Στις 31 Αυγούστου ανοίγει η καινούρια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα γίνεται η καταχώρηση των στοιχείων των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής).

Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Ως βραχυχρόνια μίσθωση θεωρείται η μίσθωση του ακινήτου για διαστήματα μικρότερα του ενός έτους.

Ο ρόλος του διαχειριστή

Για κάθε ακίνητο θα πρέπει να ορίζεται ένας διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο διαχειριστής μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που φέρει ευθύνη για την εγγραφή του ακινήτου στο μητρώο αλλά και για ορισμένες αρμοδιότητες που θα αναφερθούν παρακάτω.

Ποιες είναι ο αρμοδιότητες του διαχειριστή;

Ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την εγγραφή του ακινήτου στο μητρώο, για την ορθή καταχώρηση των στοιχείων που απαιτούνται αλλά και για την υποβολή της δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής ανά μισθωτή (επισκέπτη). Επιπλέον, οφείλει να δηλώσει στο μητρώο και τα στοιχεία των υπόλοιπων συνδικαιούχων εισοδήματος (εφόσον υπάρχουν), διαφορετικά επωμίζεται ο ίδιος τις φορολογικές επιβαρύνσεις για το σύνολο του ακινήτου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να καταχωρηθούν στην πλατφόρμα όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε είναι διαμερίσματα ή μονοκατοικίες ή ακόμα και μεμονωμένοι χώροι εντός ενός σπιτιού.
Ο αριθμός μητρώου του κάθε ακινήτου θα πρέπει να εμφανίζεται σε εμφανές σημείο σε όλες τις πλατφόρμες όπου είναι καταχωρημένο.

Μια μικρή εξαίρεση

Τα μόνα ακίνητα που δεν είστε υποχρεωμένοι να καταχωρήσετε είναι εκείνα που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ.

Διαδικασία υποβολής δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής

Καθήκον του διαχειριστή αποτελεί η δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής του κάθε επισκέπτη. Αυτή θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 20η μέρα του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του επισκέπτη.

Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν από 1 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, οι διαχειριστές υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 να εγγραφούν στο μητρώο και να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, δήλωση για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).

Φυσικά προβλέπονται τροποποιητικές σε περιπτώση ακυρώσεων ή αλλαγών στη διαμονή. Σε περίπτωση όμως που καταχωρήσετε εκπρόθεσμα τη δήλωση θα πληρώσετε πρόστιμο 100 € ενώ αν δεν την καταχωρήσετε καθόλου τότε θα πρέπει να πληρώσετε 5000 €! Η συγκεκριμένη δήλωση θα πρέπει να περιλαμβάνει:
 • τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στο μητρώο
 • το συνολικό συμφωνηθέν ποσό του μισθώματος ή το ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης
 • την επωνυμία της πλατφόρμας που πραγματοποιήθηκε η μίσθωση (πχ Rentaway)
 • τις ημερομηνίες της εκάστοτε διαμονής
 • ο τρόπος πληρωμής

Συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Οι φορολογικοί συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής και περιλαμβάνουν μόνο τα ποσά που αφορούν σε διαμονή και όχι τις επιπλέον υπηρεσίες που πιθανό να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες  
 • 15% για το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ
 • 35% για το εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000
 • 45% για το εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω
Σε περίπτωση που παρέχονται εξτρά υπηρεσίες πλην της διαμονής (πχ καθαριότητα του χώρου κλπ) τότε το εισόδημα θεωρείται αποτέλεσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εάν είστε ιδιώτης θα πρέπει να κάνετε έναρξη επιχείρησης και η φορολογία διαμορφώνεται ως εξής:  
 • 22% για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ
 • 29% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000
 • 37% για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000
 • 45% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω
Τα νομικά πρόσωπα υπόκεινται σε φορολόγηση 29%. Επίσης όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλλουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Επικοινωνήστε μαζί μας για την όποια επιπλέον πληροφορία θέλετε να μάθετε και θα σας ενημερώσουμε πλήρως! Στη Rentaway γνωρίζουμε πολύ καλά ότι προβλέπει η νέα νομοθεσία για τα ακίνητα και επιπλέον είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πλήρως το ρόλο του διαχειριστή για το ακίνητό σας.
WordPress PopUp Plugin