athos rentaway

Άθως

Εξερευνώντας τη χερσόνησο του Άθωνα

Ξεκινώντας προς το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής θα περάσετε από διάφορα και μικρά γραφικά χωριά. Γαλανά νερά, κολπίσκοι, κατάφυτα μέρη και η έντονη μυρωδιά των δέντρων αποτελούν στοιχεία που αναδεικνύουν τις ομορφιές του Άθωνα. Είναι η μόνη περιοχή της Χαλκιδικής που συνδυάζει έναν έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα αλλά και μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, γαλήνη και ηρεμία που αποπνέει από την αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.

Κατευθυνόμενοι προς την Ιερισσό και ανάλογα τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, θα συναντήσετε την Ολυμπιάδα και έπειτα τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το ομώνυμο άλσος του Αριστοτέλη και να δείτε τον ανδριάντα του καθώς και όργανα που αναφέρονται στα συγγράμματά του.

athos villas rentaway

Κατηφορίζοντας θα φτάσετε στην Ιερισσό ή αλλιώς Άκανθο, κατά την αρχαιότητα. Αποτελεί μια παραλιακή κωμόπολη, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ναυτιλιακή ανάπτυξη και αλιεία. Δίπλα στο λιμάνι μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την αρχαία Άκανθο, καθώς έχουν περισωθεί κομμάτια από τα τείχη της. Κατευθυνόμενοι νότια θα συναντήσετε τα Νέα Ρόδα, ένα ήσυχο γραφικό χωριό, που αποτέλεσε προσφυγικό οικισμό κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Ιστορικά υπήρξε το σημείο όπου ο βασιλιάς Ξέρξης, κατά τους Περσικούς πολέμους, ξεκίνησε τη διάνοιξη διώρυγας, για να αποφύγει τον περίπλου της χερσονήσου. Κατευθυνόμενοι προς το Άγιο Όρος θα βρείτε πολλές ήσυχες παραλίες με γαλάζια σημαία, όπου μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαιρινό σας μπάνιο. Τελευταίος προορισμός και λίγο πριν τα σύνορα του Αγίου Όρους, ο τελευταίος κοσμικός πολιτισμός, η Κουμίτσα. Απέραντα γαλανά νερά, παχιά άμμος, εστιατόρια, οργανωμένα καταλύματα και beach bars θα σας χαρίσουν ήσυχες διακοπές.

Επισκεφτείτε τον Άθωνα και νιώστε τη μαγεία της Χαλκιδικής

Στη δυτική πλευρά του ποδιού, υπάρχει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και πιο κοσμοπολίτικα μέρη. Αποτελεί πόλο έλξης για καλοκαιρινή ραστώνη με θέα το απέραντο γαλάζιο του Σιγγιτικού κόλπου. Η Ουρανούπολη είναι το δυτικό σύνορο και σημείο διαμονής για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Άγιο Όρος. Επιπλέον, αποτελεί αφετηρία για τα μοναδικά κατοικήσιμα νησάκια της Χαλκιδικής, την Αμμουλιάνη και τις βραχονησίδες Δρένια, ή γνωστά κατά πολλούς ως Γαϊδουρονήσια. Η Αμμουλιανή αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τα κρυστάλλινα νερά και τους μικρούς γραφικούς κολπίσκους με θέα το όρος Άθως. Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ουρανούπολη και εάν θέλετε να εξασφαλίσετε την ιδιωτικότητά σας σε αυτόν το μικρό γαλαζοπράσινο παράδεισο, μπορείτε να τα επισκεφτείτε με το δικό σας σκάφος. Το ηλιοβασίλεμα και η ηρεμία του τοπίου, σίγουρα θα σας σαγηνεύσουν.

Το Άγιο Όρος

Το κεντρικό και νότιο μέρος της χερσονήσου αποτελείται από την αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους ή αλλιώς “το περιβόλι της Παναγίας”. Αποτελεί μία αυτοδιοίκητη περιοχή με δικό της νομοθετικό πλαίσιο και ορόσημο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού . Το Άγιο Όρος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, όπως ορίστηκε από την Unesco το 1988, καθώς αποτελεί τοπίο καλλιτεχνικής αξίας και ορόσημο της ορθόδοξης τέχνης παγκοσμίως.

Η περιοχή είναι αφιερωμένη στην Παναγιά και για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί η απαγόρευση πρόσβασης στις γυναίκες, το λεγόμενο Άβατο. Οι άνδρες μπορούν, μετά από σχετική άδεια, να αιτηθούν διαμονή στο Άγιο Όρος, ενώ καθημερινά υπάρχουν καραβάκια που κάνουν τον περίπλου της χερσονήσου και ξενάγηση στις μονές, εν πλω. Στις εκδρομές μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες, καθώς τα σκάφη ταξιδεύουν παράλληλα με τη ακτογραμμή του Αγίου Όρους και δεν δένουν σε κάποιο λιμάνι. Ενημερωθείτε για τις ημερήσιες εκδρομές με σκάφος στο Άγιο Όρος.

agio oros skafos rentaway

WordPress PopUp Plugin