Άγιο Όρος

Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος αποτελεί το θρησκευτικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς της Χαλκιδικής. Είναι το άκρο της χερσονήσου του Άθωνα και αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή της Ελλάδας και κέντρο του Ελληνικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η ιστορία του Αγίου Όρους έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα υπάρχουν μοναστήρια διάσπαρτα στα ορεινά και πεδινά σημεία της χερσονήσου, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει το βουνό Άθως, ένα βουνό 2033 μέτρων, που αποτελεί και το υψηλότερο σημείο της Χαλκιδικής.

Το Άγιο Όρος είναι το αλλιώς λεγόμενο “περιβόλι της Παναγιάς”. Αποτελεί μια ξεχωριστή περιοχή, εδώ και πολλούς αιώνες, με καθεστώς αυτοδιοίκησης που χαρακτηρίζεται για τον ασκητικό βίο των αγιορείτικων μοναχών, τις 20 δεσπόζουσες μονές και τους ερημίτες της. Καθώς η περιοχή είναι αφιερωμένη στην Παναγιά, έχει θεσπιστεί το λεγόμενο Άβατο, το οποίο δεν επιτρέπει την είσοδο γυναικών στην περιοχή του Αγίου Όρους. Παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, για να μπορέσει κάποιος να επισκεφτεί το Άγιο Όρος θα πρέπει να πάρει σχετική άδεια (διαμονητήριο) καθώς ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να φιλοξενήσουν οι μονές είναι συγκεκριμένος.

Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος γίνεται εν πλώ με καραβάκια της γραμμής που ξεκινούν από το λιμάνι της Δάφνης καθημερινά. Για όσους δεν θέλουν να διαμείνουν στο Άγιο Όρος υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν το γύρω της χερσονήσου με καραβάκια τα οποία φτάνουν πολύ κοντά στην ακτή. Στον περίπλου της χερσονήσου μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες, καθώς αποτελεί τον μόνο τρόπο επίσκεψής τους στην περιοχή.

Για όσους επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, το Άγιο Όρος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα μοναδικό ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε.

WordPress PopUp Plugin